Elma Hasat Zamanı Tayini

 Basit bir  metod ile üreticiler pratik olarak hasat zamanını tespit edebilirler. 

Yapılabilmesi için gerekli malzeme: Eczanelerden temini mümkün olan Tentürdiyot ve Bıçaktır.


    Yapılış şekli: Elmalar çiçek çukuru ile sap çukuru bölgeleri ortadan ikiye bölünerek tentürdiyot bileşiğine 10-15 saniye muamele edilecek, 2-3 dakika bekledikten sonra siyah ve beyaz zemin oluşacaktır. Kırmızı çeşitlerde çekirdek evinden itibaren, beyaz çeşitlerde homojen (yeknesak) dağılım şeklinde beyazlaşma oranı % 50 ve üzeri ise hasat başlatılmalıdır. Kullanılacak meyveler, ağaçların omuz hizasında her yönünden, bir dıştan bir iç kısımlarından olmak üzere ağacı temsil edecek şekilde  alınır.

hasat tayini
hasat tayini
Tentürdiyot uygulaması
Tentürdiyot uygulanmış elmalar
penetrometre
reflektometre
Penetrometre uygulaması
Reflektometre


                              Hasat Kriterleri:


    1- Tam çiçeklenme - hasat arası süre:
 Golden delicious  - Starkspurgolden delicious
:
 145 - 150 gün
 Starking delicious  - Starkrimson delicious     
:
 155 - 160 gün
 Granny Smith
:
 170 - 175 gün
 Pink Lady
:
 210 gün


            

    2- Nişasta Testi: Yapılan uygulama

    3- Renk ve Görünüm: Çeşit özelliğine göre yeterli rengin ve iriliğin oluşması gerekir.

    4- Sertlik: Meyve eti sertliği, dış kabuk hafifçe alındıktan sonra, Penetrometrenin elma için uyarlanmış başlığı kullanılarak yapılır. 7,5-8,5 kg/cm2  lik sertlik uygundur.

    5- SÇKM(Suda Çözünür Kuru Madde):Reflektometrenin ilgili bölmesine meyvenin suyu damlatılarak bakılır.  
    
   Eğirdir bölgesi için SÇKM oranı yaklaşık olarak %13-15 arası  olmalıdır.

          Geç Hasat Yapmanın Zararları
ü      Hasadın gecikmesi, camsılaşmayı artırır,
ü      Depolama ömrünü kısaltır,
ü      Ağırlık kaybını artırır,
ü      Raf ömrünü kısaltır,
ü      Yola dayanımı azalır.
     
       Hasatta Dikkat Edilmesi Gerekli Hususlar

1- Hasat, kriterlerine göre  yapılmalı,
2- Daldan kopan elma, en geç 24 saat içerisinde soğuk depolara nakledilmeli,
3- Depolara günlük % 10 luk kapasite doldurulmalı,
4- Hasat mümkünse kademeli yapılmalı