Basit bir metod ile üreticiler pratik olarak hasat zamanını tespit edebilirler.
Yapılabilmesi için gerekli malzeme: Eczanelerden temini mümkün olan Tentürdiyot ve Bıçaktır.
Yapılış şekli: Elmalar çiçek çukuru ile sap çukuru bölgeleri ortadan ikiye bölünerek tentürdiyot bileşiğine 10-15 saniye muamele edilecek, 2-3 dakika bekledikten sonra siyah ve beyaz zemin oluşacaktır. Kırmızı çeşitlerde çekirdek evinden itibaren, beyaz çeşitlerde homojen (yeknesak) dağılım şeklinde beyazlaşma oranı % 50 ve üzeri ise hasat başlatılmalıdır. Kullanılacak meyveler, ağaçların omuz hizasında her yönünden, bir dıştan bir iç kısımlarından olmak üzere ağacı temsil edecek şekilde alınır.
Tentürdiyot uygulaması
|
Tentürdiyot uygulanmış elmalar
|
Penetrometre uygulaması
|
Reflektometre
|
Hasat Kriterleri:
1- Tam çiçeklenme - hasat arası süre:
Golden delicious - Starkspurgolden delicious |
:
| 145 - 150 gün |
Starking delicious - Starkrimson delicious |
:
| 155 - 160 gün |
Granny Smith |
:
| 170 - 175 gün |
Pink Lady |
:
| 210 gün |
2- Nişasta Testi: Yapılan uygulama
3- Renk ve Görünüm: Çeşit özelliğine göre yeterli rengin ve iriliğin oluşması gerekir.
4- Sertlik: Meyve eti sertliği, dış kabuk hafifçe alındıktan sonra, Penetrometrenin elma için uyarlanmış başlığı kullanılarak yapılır. 7,5-8,5 kg/cm2 lik sertlik uygundur.
5- SÇKM(Suda Çözünür Kuru Madde):Reflektometrenin ilgili bölmesine meyvenin suyu damlatılarak bakılır.
Eğirdir bölgesi için SÇKM oranı yaklaşık olarak %13-15 arası olmalıdır.
Geç Hasat Yapmanın Zararları
ü Hasadın gecikmesi, camsılaşmayı artırır,
ü Depolama ömrünü kısaltır,
ü Ağırlık kaybını artırır,
ü Raf ömrünü kısaltır,
ü Yola dayanımı azalır.
Hasatta Dikkat Edilmesi Gerekli Hususlar
1- Hasat, kriterlerine göre yapılmalı,
2- Daldan kopan elma, en geç 24 saat içerisinde soğuk depolara nakledilmeli,
3- Depolara günlük % 10 luk kapasite doldurulmalı,
4- Hasat mümkünse kademeli yapılmalı